Onze huid veranderd door roken

Profiel van Fyme

Onze huid veranderd door roken

Mon 17 August 2009 18:44 - Blog

 Je huid 

Dat roken niet goed voor je is, weet je inmiddels wel na talloze reclamecampagnes. Maar dat het ook je huid alles behalve goed doet, wordt over het algemeen niet zo benadrukt. Op zich misschien logisch, want de looks van je huid vallen een beetje in het niets bij alle andere mogelijke ‘bijwerkingen’, maar toch, iedere vrouw wil een mooie huid hebben en ook blijven houden. Wat doen sigaretten met je huid en wat doe je er aan (behalve stoppen)?

Image    

Samen met het veel te lang blootstellen van je huid aan de zon en hard werken is roken één van de dingen die erg slechte gevolgen hebben voor je huid. Wanneer je één heis neemt van een sigaret, worden al meer dan een triljoen minuscule roetdeeltjes in onze longen opgenomen, waarvandaan ze vervolgens via een ontstekingsreactie door het hele lichaam verspreid worden. Scary stuff als je er over na gaat denken. En om nog even voorzichtig te benadrukken dat roken niet voordelig is voor je huid, wil ik de term ‘rokersgezicht’ er even bij halen. In 1985 werd dit woord in de medische encyclopedie opgenomen. De kenmerken van een ‘rokersgezicht’ of ‘rokersgelaat’, dat mensen ouder laat lijken dan ze in werkelijkheid zijn, zijn als volgt te beschrijven:

 

 • Lijnen of rimpels over het gezicht, voornamelijk verzameld bij de boven- onderlip en/of in de ooghoeken,diepe lijnen bij de wangen en mondhoeken en/of talloze (donkere) lijntjes op de wangen en onderkaak
 • Een grijs, vaal en kleurloos gezicht, zonder een gezonde uitstraling op de wangen
 • Een ingevallen gezicht, waarvan de huid wat transparant begint te lijken en de contouren van het gezicht duidelijk in doorkomen

Voedingstekort voor je huid
Sigarettenrook bevat meer dan vierduizend giftige stoffen, waarvan het meerendeel direct door het bloed wordt opgenomen en wordt getransporteerd naar de bovenste huidlaag. Daar heeft het dus ook meteen zijn uitwerkingen op. Bovendien slippen de aders in de bovenste huidlaag dicht wanneer je rookt, waardoor er minder of geen zuurstoftoevoer kan plaatsvinden. Hierdoor wordt ook het percentage collageen in de huid vermindert, wat er normaliter voor zorgt dat je huid stevigheid en flexibiliteit behoudt.

Roken zal je huid ook dunner maken. Omdat de huid de schadelijke roetdeeltjes vasthoudt, kunnen vitamines minder snel doordringen in de huid. De verstopte poriën en verkleinde aders kunnen de huid niet voorzien van belangrijke stoffen en van zuurstof.

Effecten op je lichaamsbouw
Sommige mensen hoef je niet met een sigaret in de hand te zien om te weten dat ze roken. Ook voordat ze hun mond open hebben gedaan om eventueel met een zogenaamde rokersstem te spreken of nog voordat je hun ‘rokersgezicht’ hebt gezien, kan je al aan hun postuur afleiden dat ze roken. Rokers hoeven niet per definitie dunner te zijn dan niet-rokers, maar roken brengt wel een verandering in het hormonenstelsel met zich mee. De klieren die hormonen afscheiden kunnen beïnvloed worden door de inname van de rook, waardoor de verhouding tussen de taille en heup kan verschillen ten opzichte van die van een niet-roker.

Wanneer het roken zijn uitwerkingen heeft op je lichaam, zal je lichaam een appel-vorm krijgen. Denk hierbij aan dunne benen en een vrij ronde buik, met een ronde aanzet aan de onderkant. Dit komt voort uit het anders opslaan van vet bij een roker. Vet gaat niet in de benen zitten, maar nestelt zich rond de broekrand. Hierdoor kan zelfs een bolling ontstaan op de plaats waar de heup overgaat in de taille, iets wat vooral bij niet-rokende vrouwen niet gebruikelijk is.

Wat kan je er tegen doen?
Wat doe je aan al deze vervelende bijverschijnselen? In de eerste plaats kan je natuurlijk stoppen met roken, maar deze optie vergt wel veel inzetting- en doorzettingsvermogen. De zuurstof- en collageenniveaus in de huid kunnen in ieder geval worden aangevuld door middel van speciale behandelingen bij een schoonheidsspecialist, maar de werking hiervan is uiteraard niet blijvend en je zou moeten blijven investeren wanneer je echt om je huid geeft. Kies wanneer je niet zo’n breed budget hebt in ieder geval voor een crème met pure vitamine C. Dit stimuleert namelijk de aanmaak van collageen.

Ook de dikte en elasticiteit van je huid kan je een beetje een boost geven met vitamine C. Ook het ingrediënt glycolin zorgt in crèmes voor de opbouw van collageen en elasticiteit. Deze stof brengt ook nog het voordeel met zich mee dat het de dode huidlagen afbreekt.

Hydraterende crèmes kunnen de rimpelvorming van je huid niet voorkomen, maar wel verminderen. Er zijn talloze crèmes op de markt die je huid er beter uit kunnen laten zien en ook de fijne lijntjes, vermoeide huid en donkere kringen kunnen verminderen. Een goede koop zijn de producten van Christian Dior, waaronder de ‘Capture First Action’. Voed je huid ook met vitamines en mineralen om je huid een beetje kleur terug te geven en vergeet niet om vooral veel fruit en groente toe te voegen aan je voedingspatroon.

 

 

 

bron: toostylish.com
Respect- 4 leden respecteren dit
Advertentie
14 reacties
 1. op 17 August 2009 om 18:18

  Heel herkenbaar. Ik had altijd een gladde, soepele huid. De laatste jaren kreeg ik echter langs mijn mond langzaam twee diepere lijnen. En ik ontdekte ineens dat als ik met mijn vingers over de huid onder mijn ogen bewoog dan ging deze niet automatisch terug maar bleef even in gerimpelde toestand zo staan. Beetje lastig te beschrijven, hoop dat het zo overkomt. Het kwam er op neer dat mijn huid er daar oud en dun uitzag. Dat laatste is nu al weer een paar weken weg en mijn lijnen zijn ook al verminderd. Wat maakt dat al snel een verschil!!

  • Gestopt
  • 1915 dagen
 2. op 17 August 2009 om 18:46

  JAAAAA Na een paar dagen had ik mijn blosjes alweer terug op mijn wangen. Je huid is een fijne motivatie. Die knapt lekker snel op en motiveert me enorm lekker van de sigaretten af te blijven.!

  • Gestopt
  • 2377 dagen
 3. op 17 August 2009 om 19:04

  Zie je wel.. dat van die heupen die ik heb gekregen klopt echt hè! Wel jammer dat dat bolle buikje niet verdwenen is echter ;-)

  • Gestopt
  • 2671 dagen
  • Hanz
  • Lid
  • 543 react.
  op 17 August 2009 om 20:25

  Eh.......ff sjekken hoor want tis wel errug op de vrouw geschreven. Ook ik als mannetje heb voordelen kunnen ontdekken, oh jee, veel overeenkomsten met vrouwendingen. Ach tis maar hoe je het bekijkt, voor beide seksen geweldige uitvinding dat stoppen met roken toch.... :mrgreen:

  • Gestopt
  • 2505 dagen
 4. op 17 August 2009 om 21:25

  Nou,ik merk wel dat ik meer kleur op m'n gezicht krijg,niet zo'n grauwe kleur, hopelijk komt de rest ook goed

  • Gestopt
  • 2393 dagen
  • Fyme
  • Auteur
  • 2134 react.
  op 17 August 2009 om 22:42

  Nee heren klopt hoor, de voordeeltjes zijn ook zeer zeker voor jullie en dit gaat jullie ook zeker aan. Maar helaas ging dit stuk alleen over vrouwen en ja de mannen hoor ik bijna niet klagen hier op blogs over uiterlijke veranderingen dus had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat jullie je aangesproken zouden voelen :wink:

  • Gestopt
  • 2623 dagen
 5. op 17 August 2009 om 23:12

  Gossie, ik hoop dat ik dat ook snel mag ervaren. De enige wezenlijke verandering zijn ontelbare mini-puistjes. Geloof niet dat ik daar nog op zat te wachten :shock:

  Hopelijk is dit slechts tijdelijk...

  • Gestopt
  • 2392 dagen
 6. op 17 August 2009 om 23:28

  Ik heb inmiddels gezonde appelwangetjes gekregen maar ook jeugdpuistjes!Zal al het collageen wel zijn denk ik......Ik hoop wel dat deze nog gaan verdwijnen,want om op je bijna 42 ste de middeltjes van je zoon te moeten gaan gebruiken vindt ik niet echt top......Bedankt voor alle kennis die ik weer heb opgedaan Yvonne,super!

  • Gestopt
  • 2545 dagen
 7. op 18 August 2009 om 10:34

  Hier nog wat mannelijke input om de balans een beetje recht te trekken :lol: . Mijn huid heeft weer een gezond kleurtje gekregen, dat begon ik zo'n 2 tot 3 weken na het stoppen met roken op te merken. Verder gebruik ik MenExpert van l'Oreal en dat geeft het gezonde een extra accent, ook houdt het mijn huid lekker soepel en de rimpeltjes meer uit beeld. Het buikje dat ik had tijdens het roken was anders van vorm dan het buikje nu. Voorheen was dat idd meer bol en nu is het wat uitgezakt over de broekriem heen. Na het stoppen met roken waren er aardig wat kilo's bijgekomen, maar nu zit ik weer op een BMI van 23,7 en ik voel me fysiek heel goed. Wat lekker om me eens op een vrouwelijke manier uit te drukken :lol: :lol: :lol: .

  • Gestopt
  • 2580 dagen
 8. op 6 September 2009 om 19:13

  Zou lachen zijn als ik op mijn 50ste ook nog jeugdpuistjes krijg :lol: En de rimpels...tja die zullen wel nooit helemaal meer vervagen, het ouder worden helpt ook een handje mee :grin:

  • Gestopt
  • 2345 dagen
 9. op 19 February 2011 om 14:08

  je kan het 9 van de 10 keer wel zien of iemand een roker is of niet.
  ze zien grauw en getekend eruit, het haar ziet er dof en futloos uit.

  mijn huid zie ik wel weer opknappen nu ik niet meer rook. weer een gezondere kleur :grin:

  • Gestopt
  • 1898 dagen
 10. op 23 June 2011 om 20:45

  Na een paar weken hoorde ik van mijn dochter dat ik er beter uit zag, het grauwe masker was van mijn gezicht verdwenen. Zelf heb ik er niet zozeer op gelet maar er waren wel andere dingen die wel opvielen. De bruine aanslag op mijn tanden was binnen twee weken geheel verdwenen. Ik ben wel de nodige kilo's aangekomen maar daarvoor ben ik nu gaan sporten en vooral wat bewutsre gaan eten. Ik heb nog wel een lange weg te gaan maar ja, ik heb 43 jaar lang gif in mijn lichaam gestopt en kan dus niet verwachten dat het er binnen een jaar weer uit is. Ik ga gewoon door zoals ik nu bezig ben en dan zie ik het resultaat wel.

  • Gestopt
  • 2074 dagen
 11. op 8 February 2013 om 14:31

  Op mijn 60e hoef ik heus niet rimpelloos door het leven te gaan...( elke rimpel heb ik zelf verdient) maar ik ben ijdel genoeg om toe te geven dat een frissere en gezondere uitstraling wel fijn zou zijn.....dus weer een stimulans erbij om niet te roken.......al 7 dagen clean!!!!!!

  • Gestopt
  • 1106 dagen
 12. op 2 July 2013 om 22:58

  Toen ik een week gestopt was zeiden al mensen je ziet er niet meer zo grauw uit in je gezicht. Nu weer gezonde blosjes en huidskleur.

  • Gestopt
  • 468 dagen
Reageren

Om deze actie uit te voeren moet je eerst inloggen of een gratis account registreren